Har du en økonomisk kjørestil?

De fleste bedrifter er opptatt av å redusere fotavtrykket sitt. For bedrifter som har en bilpark, er økonomisk kjøring, eller økokjøring, en viktig del av miljøregnskapet. Men visste du at økonomisk kjøring også er mer trafikksikkert?

Har du en økonomisk kjørestil?

Hva er økonomisk kjøring


Økonomisk kjøring, også kjent som økokjøring, er ikke bare en måte å redusere drivstoffutgifter på, men det er også et effektivt bidrag til en mer bærekraftig og sikker drift av bilparken.

Økonomisk kjøring kan bidra til betydelige økonomiske besparelser. Ifølge en studie fra Transportøkonomisk institutt (TØI), kan god opplæring og oppfølging redusere dieselforbruket med mellom 5,2 og 9,0 prosent. Dette er ikke bare en økonomisk gevinst for sjåførene selv, men også for bedrifter, som kan spare millioner i drivstoffutgifter og samtidig bidra til en betydelig reduksjon av CO₂-utslippene sine.


Reduserer utslipp og ulykkesrisiko


Økonomisk kjøring handler om mer enn bare å spare penger – det er en måte å redusere bilens miljøpåvirkning på og samtidig øke trafikksikkerheten. Rapporten fra TØI viste at sjåfører som praktiserer økonomisk kjøring, har lavere ulykkesrisiko. Dette skyldes at økonomisk kjøring i stor grad handler om å ha en defensiv og kontrollert kjørestil, med fokus på jevn fart, forsiktig akselerasjon, og å unngå harde nedbremsinger. 

Autoplan jobber stadig for at kundene skal ha en best mulig drift av selskapenes bilflåte. En viktig del av dette arbeidet er rådgivning rundt bærekraft og utslipp. Her er derfor våre beste tips til en økonomisk kjørestil:


Slik kjører du økonomisk

Skaff deg god oversikt  

God oversikt i trafikken er viktig om du skal kjøre økonomisk. Hold god avstand og se langt frem, slik oppdager du røde lys og får god oversikt over rundkjøringer og andre mulige situasjoner du møter i trafikken.

Raskt opp i fartsgrense

Når du akselererer inn på en vei, er det viktig å komme raskt opp i fartsgrensen, spesielt på veier med høyere fartsgrense. Dette reduserer tiden bilen bruker i gir som forbruker mest drivstoff, og dermed også mengden CO₂ som slippes ut. Har du en bil med manuelt gir, kan det være lurt å hoppe over gir under akselerasjonen for å nå ønsket hastighet raskere og mer effektivt.

Ved å holde en jevn marsjfart uten unødvendige nedbremsinger og fartsøkninger, bidrar du ikke bare til lavere drivstofforbruk, men også til økt trafikksikkerhet. En jevn og kontrollert kjørestil gir deg bedre kontroll over bilen, og reduserer risikoen for ulykker.

Flere biler med manull girkasse er også utstyrt med girskiftindikator som forteller deg når du skal gire. Følger du dette, optimaliseres giringen med tanke på effektiv kjøring og drivstofforbruk.

Reduser luftmotstand


Riktig lufttrykk i dekkene er en enkel, men effektiv måte å redusere bilens drivstofforbruk og utslipp på. Med korrekt dekktrykk vil bilen din rulle lettere, noe som gir bedre drivstoffeffektivitet, lavere utslipp, og økt sikkerhet. En bil som ruller lett og jevnt, er også mer forutsigbar og lettere å kontrollere, noe som ytterligere reduserer risikoen for ulykker.

Daglig leder Bjørne Byhring i Gjerde & Byhring AS, en av Autoplan sine gode samarbeidspartnere på bildekk, bekrefter at dersom du har for lite luft i dekkene, vil dekket få mye motstand fra veien og rulle tyngre.

- Da øker CO2 utslippet, drivstofforbruket og kostnadene. Derfor er det viktig at du sjekker lufttrykket oftere enn du kanskje har gjort før, og alltid når du skifter for sesongen. Informasjon om luftrykket finner du som regel ved bilens venstre dørstolpe eller under bensinlokket, sier Byhring.

Forskjellige dekk har også forskjellig evner når det gjelder rullemotstand:

- Det er jo slik at alle dekk har A, B—E merking for kjøring på våt vei og rullemotstand. Dekk med A på rullemotstand ‘triller’ lettere enn andre og det betyr mindre forbruk av energi, forklarer Byhring.

En annen viktig faktor er bilens luftmotstand. Takbokser er praktiske, men de øker også bilens luftmotstand, noe som fører til høyere drivstofforbruk og økte utslipp. Når du ikke trenger takboksen, er det lurt å fjerne den. 

Opplæring og oppfølging gir varige resultater

Mange sliter med å opprettholde de gode vanene de lærer gjennom kurs i økokjøring. Forskning viser at opplæring kombinert med jevnlig oppfølging, som månedlige samtaler med ledelsen og rapportering av prestasjoner, kan sikre at de positive effektene varer. Dette er spesielt viktig i transportsektoren, hvor marginene ofte er små, og drivstoffutgifter utgjør en betydelig andel av kostnadene.

Ved regelmessig oppfriskning og vurdering av egen kjørestil kan du holde fokuset på økonomisk kjøring. Studier viser også at en slik tilnærming kan inspirere andre til å kjøre mer økonomisk, selv de som ikke har mottatt direkte opplæring.