Skal du sikre en optimal og sikker kjøreopplevelse gjennom hele vintersesongen må du også underveis ta noen grep. For å hjelpe deg med dette, har vi laget en artikkelserie med gode tips som guider deg gjennom vinteren. I denne andre delen tar vi for oss blant annet batterivedlikehold.
Pass på startbatteriet
Startbatteriet blir fortere tappet i kulda, spesielt med mye småkjøring og bruk av setevarme og oppvarmede ruter. Elbiler har ofte mindre 12 voltsbatterier enn biler med forbrenningsmotor og er derfor enda mer utsatt for flate batterier i kulda. Sørger du for å topplade batteriet et par ganger i løpet av vinteren er du sikrere på å komme deg gjennom sesongen uten startvansker.
Rengjøring
Holder du bilbatteriet rent og fjerner støv og skitt forlenger du batteriets kapasitet og levetid. Et skittent og støvete batteri kan lede til såkalt krypstrøm, noe som tapper batteriet siden dette er strøm som forsvinner ut langs skitten. Sjekk derfor batteriet jevnlig og tørk over bilbatteriet ved behov. Smør også polene med syrefritt fett for å forhindre oksidering og sikre god kontakt. Ønsker du hjelp til å sjekke tilstanden til, eller vedlikehold av batteriet, kan du kjøre innom merkeverkstedet eller vår samarbeidspartner AutoMester.
Effektiv kjøring og lading i kulda
Et annet batteri som påvirkes av kulda er elbilbatteriet. Elbiler får kortere rekkevidde og lader saktere i kulda. Lader du etter at du har kjørt en stund og til batteriet er lavt bidrar det til å varme opp batteriet og gjør at det lader raskere. Likevel kan det være smart å ha i ladekabelen før du skal ut å kjøre hvis du trenger å forhåndsvarme bilen for å ikke tappe batteriet før kjøring. Alle med Proff-lease fra Autoplan har enkel og fordelaktig tilgang til et stadig voksende ladenettverk i Norge og med Firmakortet til Circle K får du tilgang til Norges største stasjonsnettverk på godt over 600 Circle K- og Best-stasjoner og over 700 ladepunkter.
Finn din nærmeste hurtiglader
For å få enkel tilgang til Circle K sitt landsdekkende nettverk av hurtigladere, anbefaler Autoplan våre kunder å benytte appen Circle K Charge og følgende ladekart: https://www.circlek.no/elbillading/ladestasjoner/ladekart
Autoplan har også avtaler med flere andre drivstoffselskaper som gir deg tilgang til et stort nettverk av lademuligheter over hele landet. For billading omfatter dette Recharge (Fortum Charge & Drive), Mer, Ionity, Kople, EON, Eviny (BKK) og Ragde Charge.
Ha en bærbar starthjelp i bilen:
Det kan være lurt å ha med en starthjelp, eller en bærbar batteristarter i bilen. Da kan du hjelpe deg selv i nødsituasjoner i stedet for å måtte vente på veihjelp. Mange av de bærbare batteristarterne kommer også med ekstra funksjoner som lommelykt, USB-porter for lading av mobile enheter og noen har til og med luftkompressor for å fylle bildekk. Sørg for at batteristarteren er fulladet før du legger ut på lengre turer, spesielt i kaldt vær. Selv om du velger å ha med bærbar starthjelp er det alltid greit å ha med startkabler i bilen.
Steinsprutskader og slitt frontrute øker ulykkesrisikoen
I følge IF, vår samarbeidspartner innen forsikring, går vi snart inn i en periode med høysesong for steinsprutskader Selv om du holder god avstand til bilen foran, kan det være vanskelig å unngå steinsprut. Men visste du at du slipper egenandel dersom du reparerer ruta, framfor å bytte den?
Hvis det oppstår en steinsprutskade bør du snarest forsegle skaden med tape eller steinsprutplaster. Vann, is og skitt gjør at ruta begynner å sprekke og da kan det hende at den må byttes. Reparer skaden så fort som mulig, det sparer deg for tid og penger – og er bedre for miljøet.
Hvis frontruta må skiftes
IF dekker selvfølgelig også kostnaden hvis frontruta må byttes, selv om det da blir egenandel. Verkstedet vil gi deg råd om hva som er best for din bil, reparasjon eller skifte av glassruten. Det er uansett viktig at du ikke kjører med en skadet frontrute, en inntakt rute er en viktig for sikkerheten din.
Ved glass-skade, steinsprut eller annen bilglass-skade, bestill time direkte hos en av våre samarbeidspartnere Hurtigruta Carglass eller Riis Bilglass
Nyhetsbilder av bilister stående fast langs veien på grunn av snø og dårlige kjøreforhold har kanskje gjort oss mer bevisste på at det ikke bare er på fjellovergangene vi bør ta forholdsregler før vinterkjøring. Med noen enkle grep er beredskapen på plass før du legger ut på vinterveiene.
Er du litt utfor allfarvei kan det ved et motorhavari i mange minusgrader fort bli kaldt i bilen mens du venter på bilberger. NAF anbefaler derfor at alle har en egen vinter-overlevelsespakke liggende i bilen. Tingene får plass i en mellomstor plasteske. Da har du alt samlet og det er lett å finne frem det du trenger:
Ting du også bør vurdere å pakke, for å være forberedt på nesten alt:
Hold deg oppdatert på hva som skjer hos Autoplan, og få tips og triks til alt som har med bil å gjøre.